BWT – Best Water Technology

technologie uzdatniania wody nr 1 w Europie

Grupa BWT (The Best Water Technology) powstała w 1990 roku. Obecnie jest znaną marką i liderem technologii uzdatniania wody w Europie. Celem ponad 2 800 pracowników jest dostarczanie klientom prywatnym oraz komercyjnym bezpiecznej wody wysokiej jakości do wielu zastosowań domowych, przemysłowych, farmaceutycznych, basenowych i wielu innych obszarów.

Grupa BWT to:

• bogata sieć współpracowników na całym świecie, projektantów, inżynierów i serwisantów, zapewniających kompleksową realizację inwestycji, od etapu projektu aż do uruchomienia i wsparcia serwisowego, dla użytkowników prywatnych i komercyjnych

• własne zakłady produkcyjne w czterech europejskich lokalizacjach

• centra Badania i Rozwoju (R&D)we Francji, Niemczech, Szwajcarii i Austrii

• wiedza i doświadczenie poparte bogatym portfolio projektów, zrealizowanych na całym świecie w wielu obszarach.

Drogocenna woda

Światowe zasoby wody wydają się nieograniczone ponieważ woda stanowi ponad 2/3 powierzchni ziemi. Niestety ok. 97% to woda słona, a znaczna część wody słodkiej występuje w formie pokryw lodowych, śniegu i lodowców. Woda pitna to niecały 1%. Dlatego zapewnienie dostępu do czystej i bezpiecznej wody dla każdego człowieka to duże wyzwanie.

Woda jest eliksirem życia, niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania organizmów żywych. Zdrowy, dorosły człowiek potrzebuje dziennie około 2,5 litra wody, ale to niewielka część naszego zapotrzebowania na wodę. Jest ona wykorzystywana nie tylko do uzupełniania poziomu płynów w organizmie, ale także do mycia, gotowania i prania. Dlatego średnie zużycie wody przez jedną osobę to ok. 130 litrów dziennie.  Rolnictwo, przemysł i farmacja także potrzebują wody m.in.: do procesów technologicznych i produkcyjnych. Wiele osób nie zdaje sobie sprawy jak wiele wody wymaga produkcja konkretnych przedmiotów i realizacja usług. Jedna filiżanka kawy pochłania 140 litrów wody, do produkcji dżinsów potrzeba 5400 litrów, w przypadku samochodu osobowego ilość ta wzrasta do niewiarygodnych 450000 litrów. W ciągu ostatnich 100 lat zapotrzebowanie na wodę wzrosło aż sześciokrotnie, a do 2050 ma się jeszcze podwoić.

Dlatego BWT codziennie pracuje nad tworzeniem, rozwojem i udoskonalaniem rozwiązań pozwalających na odpowiedzialne zarządzanie światowymi zasobami wody. Oferujemy systemy do uzdatniania wody dostarczające:

• wodę pitną

• wodę bogatą w magnez

• ultraczystą wodę dla farmacji

• wodę basenową

• wodę do systemów grzewczych

• wodę procesową

• wodę do wież chłodniczych i bojlerów

• wodę do klimatyzacji

Przewagę technologiczną we wszystkich obszarach uzdatniania wody osiągamy dzięki własnym ośrodkom Badań i Rozwoju, gdzie opracowujemy innowacyjne technologie i optymalizujemy procesy już stosowane. Dzięki temu oferujemy rozwiązania, które na całym świecie zapewniają wodę najwyższej jakości.

Najwyższa jakość wody dla klienta końcowego

BWT to sieć doświadczonych specjalistów od uzdatniania wody m.in.: projektantów, architektów, inżynierów i serwisantów. Oferujemy bogaty wybór produktów i systemów do stosowania na wejściu wody w instalacji domowej(Point of Entry) lub w miejscu poboru wody (Point of Use). Dzięki innowacyjnym i skutecznym rozwiązaniom PoE BWT jest marką cenioną wśród właścicieli domów i firm z branży budowlanej. Do zastosowań PoU oferujemy filtry dzbankowe z opatentowaną formułą wzbogacającą wodę w magnez, dzięki którym woda z kranu jest smaczna i zdrowa, a kawa i herbata ma idealny smak. Prowadzimy też kampanie informacyjne kierowane do konsumentów końcowych, których celem jest rozpropagowanie korzyści dla zdrowia i ogólnego samopoczucia, które daje woda odpowiedniej jakości.

Ochrona środowiska

Unikalne, wysokowydajne membrany BWT do ogniw paliwowych to zasilanie energetyczne na miarę XXI wieku, pozwalające ograniczyć zanieczyszczenie środowiska. Działy Badań i Rozwoju dbają by tworzone i udoskonalane technologie były nie tylko ekonomiczne, ale i ekologiczne. Ważnym aspektem rozwoju naszych produktów jest zmniejszenie zużycia energii i emisji CO2. Dlatego BWT to nie tylko skuteczne, ale i odpowiedzialne uzdatnianie wody.

Informacje dodatkowe:

BWT-Share