Filtracja na węglu aktywnym

Woda z ujęć komunalnych jest zazwyczaj dezynfekowana chlorem lub jego związkami, co nadaje jej specyficzny, nieprzyjemny zapach i smak. Chlorowanie wody jest jednak niezbędne, aby uzyskać wodę czystą bakteriologicznie. Filtry wypełnione węglem aktywnym skutecznie usuwają chlor i jego związki, a także zanieczyszczenia organiczne. Usuwanie zanieczyszczeń odbywa się poprzez adsorpcję mieszaną (fizyczną i chemiczną). Dzięki zastosowaniu filtrów z węglem aktywnym smak uzdatnionej wody poprawia się, znika też przykry zapach oraz żółte zabarwienie pochodzące od rozpuszczonych związków organicznych.

 

Usunięcie czynnika bakteriobójczego (chloru) pozbawia wodę nieprzyjemnego smaku i zapachu może jednak spowodować wtórne zanieczyszczenie mikrobiologiczne dlatego woda taka nie powinna być spożywana bez uprzedniego przegotowania. Z tego powodu zaleca się dodatkowo zastosowanie dezynfekcji lampą UV. Niezbędna jest również okresowa wymiana wkładów lub złóż węglowych. 
 

Filtrację na węglu aktywnym należy poprzedzić filtracją mechaniczną.

 

W celu doboru metody odpowiedniej do Państwa potrzeb zapraszamy do kontaktu z naszymi specjalistami od uzdatniania wody:

  

Kontakt do działu handlowego