Woda to źródło życia.
Czysta woda to nasz cel.

Woda w przyrodzie i gospodarce

Pierwszą osobą, która odkryła skład wody był chemik Henry Cavendish (1731 - 1810). Dokonał tego przypadkiem w czasie próby stworzenia efektu gazu piorunującego przez eksperymentowanie z łączeniem wodoru i tlenu. W 1811 włoski lekarz Amadeo Avogadro określił wodę formułą H2O.

  

Woda ma prostą strukturę molekularną, ale posiada unikalne właściwości fizyczne. Jest to jedyna substancja, która występuje w formie stałej, ciekłej i gazowej. To właśnie te szczególne właściwości sprawiają, że jest nie tylko fascynująca, ale także niezbędna do funkcjonowania ludzi i innych organizmów żywych. Ma 775 razy większą gęstość niż powietrze, co sprawia m.in.: że możemy w niej pływać.

 

Wiele substancji pod wpływem ciepła zwiększa swoją objętość, przy jednoczesnym zmniejszeniu gęstości oraz zwiększa gęstość pod wpływem niskiej temperatury. W przypadku wody jest odwrotnie: maksymalną gęstość, czyli dokładnie 999973 kg/l, osiąga w temperaturze 4oC. Lód waży 0,91 kg/l, co jest m.in.: powodem zjawiska pływających gór lodowych. To również wyjaśnia dlaczego woda, która zamarznie w butelce może ją rozsadzić. Ryby również wykorzystują właściwości wody np.: do przetrwania w zamarzniętym jeziorze: chowają się na dnie, gdzie temperatura wody wynosi ok 4oC.

 

Woda słabo przewodzi ciepło. Ma to ogromne znaczenie dla globalnego klimatu. Przy wysokich temperaturach powietrza może absorbować duże ilości ciepła, które uwalnia do atmosfery w chłodniejszych okresach. W ten sposób łagodzi różnice temperatur i zapobiega przegrzaniu atmosfery.

 

Woda doprowadziła również do postępu przemysłowego. Jeśli jeden centymetr sześcienny wody wyparuje (ok.100oC), jej objętość rozszerzy się do 1243 centymetrów sześciennych (prężność pary). Jest to proces, który stał się podstawą działania maszyny parowej.

 

Właściwości fizyczne i chemiczne wody sprawiają, że jest uniwersalnym rozpuszczalnikiem i nośnikiem substancji niezbędnych we wszystkich procesach naturalnych, zarówno mikro- i makroskopowych. Bez wody zaburzony byłby obieg azotu i fosforu w atmosferze, podstawowych składników biosfery, oraz substancji mineralnych niezbędnych od funkcjonowania człowieka i innych organizmów żywych.

 

Woda z rozpuszczonymi w niej solami mineralnymi dostarcza roślinom niezbędnych do życia składników, a tym samym pozwala na przeprowadzanie przez nie procesów fotosyntezy. Niewykorzystana część wody jest odparowywana do atmosfery. Ten mały obieg wody jest tak samo ważny jak duży ponieważ bez niego, a więc bez wody, nie byłoby życia.